Vojaci bundeswehru skončili brigády na vojenských cintorínoch

27.06.2005 Celý región

Prešov 27. júna (TASR) - Dovedna 39 príslušníkov nemeckého bundeswehru brigádovalo v minulých šiestich týždňoch pri oprave dvoch vojenských cintorínov z prve...
Prešov 27. júna (TASR) - Dovedna 39 príslušníkov nemeckého bundeswehru brigádovalo v minulých šiestich týždňoch pri oprave dvoch vojenských cintorínov z prvej svetovej vojny na východnom Slovensku. Vo Vyšnom Mirošove v okrese Svidník a v Radvani nad Laborcom v okrese Medzilaborce boli počiatočné obnovovacie práce splnené, informoval TASR podpredseda Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove Michal Bochin.

Obe miesta posledného odpočinku vojakov nemeckej, ale aj iných národností, pochovaných okolo roku 1915, profesionálni vojaci vyčistili a vykonali základné terénne úpravy. V prácach budú pokračovať o rok.
Kým vo Vyšnom Mirošove pracovali vojaci, ktorí už na Slovensku pri podobnej príležitosti boli, v Radvani nad Laborcom brigádovalo 14 príslušníkov 152. mechanizovaného práporu z Hessenska, ktorí boli na Slovensku prvý raz. Po minulé štyri roky pracovali vo Francúzsku a v Nemecku, ale až pobyt v SR, ktorý skončili 24. júna, naplnil ich očakávania o zmysle takejto brigády, povedal Bochin.
Význam týchto brigád zvýrazňujú návštevy vojenského atašé NSR v SR Klausa Wirtza a vedúceho vojenskej kancelárie Veľvyslanectva NSR v SR Michala Recknagela. Brigády napå ňajú heslo Zmierenie nad hrobmi, ktorého nositeľom je Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby. Jeho partnerom v SR je práve prešovská spoločnosť. Na svojich podriadených sa prišiel pozrieť aj veliteľ - komodor 51. prieskumnej letky Immelmann Klaus Poschwata. Tretiu skupinu brigádnikov tvorili príslušníci 63. dopravnej letky, ktorí si vzali aj patronát nad dokončením obnovy cintorína vo Vyšnom Mirošove.
Ako Bochin dodal, tohto roku organizujú aj inú už tradičnú spoločnú akciu - mládežnícke letné brigády. Najprv do NSR pôjde 22 mládežníkov zo SR a, naopak, 30. júla príde čistiť cintorín nemeckých vojakov v obci Hunkovce v okrese Svidník 20 mladých Nemcov. Majú sa k nim pridať aj dvaja Taliani, traja Maďari a päť Slovákov.
 

Vyberte región

mark